Twijfelen over jezelf

Home Behandelingen Twijfelen over jezelf

Twijfelen aan jezelf is nergens voor nodig

 Nee. Laat me dat vooropstellen. Twijfelen aan jezelf is verspilling van je tijd, energie en mogelijkheden. Waarom? Omdat het je niets goeds brengt en omdat je er niemand een gunst mee bewijst. Twijfelen aan jezelf maakt je leven minder leuk, je inspanningen minder effectief en je mogelijkheden in het leven onnodig beperkt. Begrijp me niet verkeerd, twijfelen aan jezelf is niet slecht. Het is gewoon niet heel erg effectief als je je leven leuker wilt maken. Daarom – laten we uitzoeken hoe we de zelftwijfel kunnen stoppen. Zodat je door je dagen kunt gaan met meer plezier, zelfvertrouwen en voldoening. 😊

1. Twijfelen aan jezelf brengt je niets goeds

 Nee. En dat is een belangrijk inzicht, omdat het je kan motiveren om gedachten van zelftwijfel minder serieus te nemen. Want weet je – je brein zit vol met onzin. Dat geldt niet alleen voor jouw brein hoor, ook voor het mijne. Het zit vol met gedachten en overtuigingen die nergens op slaan. Fundamentele overtuigingen zoals ”ik ben niet goed genoeg”en kleine gedachten zoals ”zij is knapper dan ik, ik moet ook knapper zijn”. Maar weet je wat? We kunnen zelf kiezen of we deze gedachten geloven of niet. En dat maakt een groot verschil. Jij bent niet je gedachten. En steeds wanneer je gedachten van zelftwijfel denkt, kun je ervoor kiezen om er niet in mee te gaan. In plaats daarvan kun je een nieuwe gedachte kiezen: ”Ik merk dat ik twijfel aan mezelf, maar ik weet dat dat onzin is. Ik ben goed genoeg, ik kan dit en ik ga dit gewoon doen. Misschien maak ik fouten, misschien gaat het geweldig – het maakt niet uit. Het is zoals het is.” Je kunt zelftwijfel verminderen door je gedachten van twijfel minder serieus te nemen. Besef dat twijfelen aan jezelf je niets goeds brengt, en stop met het geloven van die gedachten.

    1. Alles is toch relatief

Wat je ook denkt – alles is relatief. Er zijn altijd mensen die knapper, getalenteerder, succesvoller, rijker, socialer, populairder of gelukkiger lijken. Prima. Dat mensen verschillend zijn zou geen reden tot zelftwijfel hoeven zijn. Maar vooral een herinnering aan jezelf dat het leven geen race is. Dat je geenstrijd aan het voeren bent met de mensen om je heen. Nee. In plaats daarvan is het leven vooral een kwestie van steeds beter worden. Niet beter dan anderen, maar beter dan je vroegere zelf. Meer is er niet. Meer is niet relevant. Want er zullen altijd mensen zijn die beter zijn – dus wat heeft het voor zin? Jij bent goed zoals je bent. Ook als je niet de beste bent. Ook als je maar blijft struikelen in het leven. Het is wat het is. Je hoeft niet te twijfelen. Wat je wilt doen is jezelf accepteren – met al je wenselijke én minder wenselijke eigenschappen.

    1. Wat maakt het uit wat anderen denken?

Wanneer mensen slecht over je denken, zegt dat over het algemeen meer over hen dan over jou. Waarom? Hoe onzekerder iemand is – hoe sterker iemand twijfelt aan zichzelf – des te sterker diegene anderen zal veroordelen. Het is een projectie van de eigen angsten en onzekerheden. Iemand die onzeker is over haar uiterlijk, lacht om het uiterlijk van anderen. Iemand die twijfelt aan zijn eigen capaciteiten, wijst anderen continu op zijn tekortkomingen. En iemand die gelooft dat ze niet goed genoeg is, haalt anderen constant naar beneden om zichzelf iets beter te voelen. Let maar op. Hoe meer jij groeit, des te minder je de behoefte voelt om te oordelen over anderen. Je zult het nog wel doen van tijd tot tijd, maar je gaat merken dat het niet juist voelt. Dat oordelen over anderen voelt voor je brein zoals fastfood voelt voor je lichaam: het vult maar het voedt niet. Met andere woorden: heb schijt aan wat anderen van je denken. Houd het gewoon bij jezelf. Doe je best om een liefdevoller, kalmer, gelukkiger, gezonder en succesvoller mens te zijn. Op de manier die bij jou past, zonder anderen te veroordelen. En laat anderen lekker denken wat ze willen denken.

    1. Stop met twijfelen aan jezelf en blijf bij de feiten

Als we twijfelen aan onszelf, dan bedenken we verhalen over onszelf. Verhalen die niet gebaseerd zijn op een objectieve observatie, maar op onze subjectieve waarneming. Het is waardevol om je eigen waarneming bij te stellen wanneer daar reden voor is. Huh? Want als de buitenwereld aan je bewijst dat je geen reden hebt om te twijfelen aan jezelf dan kun je er nét zo goed mee stoppen. Omarm de realiteit, en laat die verhalen in je hoofd lekker los. Want dat leeft een stuk lekkerder. 🙂

Stoppen met twijfelen aan jezelf Ben je klaar om te stoppen met zelftwijfel? Wil je leren hoe je respectvol schijt kunt hebben aan wat mensen van je denken? Vind je dat je nu wel lang genoeg onzeker bent geweest?

Wil je zelf veranderen? Bel mij voor een afspraak en dan ga ik je helpen en begeleiden.


Twijfel jij over jezelf?

Waarmee kan ik je helpen?

Neem contact op